Handlekurv

Hvordan lykkes med soppdyrking!

Lagt ut av Christer Dai Rymoen den
Hvordan lykkes med soppdyrking!

Å dyrke sopp er veldig enkelt! De aller fleste av oss har nok ufrivillig dyrket penicilin på kjøkkenbenken ved å la en brødskive bli liggende for lenge. Utfordringen med soppdyrking dukker opp når man har bestemt seg for å dyrke en bestemt type og helst vil unngå skadelige muggsopper. 

Prosessen med å dyrke sopp fra sporer til frukt kan være vanskelig uten riktig utstyr. I vår produksjon har vi en stor hall hvor vi blander substratet og putter det i poser. Deretter pasteuriseres substratet og tas ut i et renrom/lab hvor vi inokulerer substratet med mycel foran en avtrekksbenk (Flow hood). Etter rundt tre uker i inkubasjon, så er disse dyrkeposene klare til frukting i våre dyrkerom. Disse posene selger vi også som dyrkesett, som gjør det veldig enkelt for andre å dyrke hjemme på kjøkkenbenken. Det er flere ulike måter å dyrke frem soppen på og under har vi samlet noen tips for at du skal kunne lykkes med dyrkesettet ditt!

 

3 enkle tips for å lykkes med dyrkesettet

 

1) Sørg for at det ikke er plassert et sted hvor det er for varmt. Optimalt for de fleste av våre dyrkesett er 16-18 grader, men de fleste tåler noen grader over eller under. Når det er for varmt, for eksempel som følge av direkte sollys, er det fare for at overflaten ved kuttet tørker ut. Dette skaper en skorpe som gjør det vanskelig for soppen å trenge gjennom. Det følger med en plastpose i dyrkesettet som vi anbefaler å bruke som et "fuktighetstelt". Dette er spesielt viktig de første 7-10 dagene etter man har laget et kutt i posen.

Generelt kan man si at kjøligere temperaturer gjør at soppen vokser saktere, blir fastere og gjerne mørkere i fargen. Motsatt ved høyere temperaturer.