Dyrke sopp utendørs

Dyrke sopp utendørs

Å dyrke sopp kan være en morsom og givende opplevelse, og en måte å gjøre det på er å inokulere en stokk med plugger. Denne metoden innebærer å sette inn plugger i stokken, la den kolonisere, og deretter se soppen vokse. I denne artikkelen vil vi dekke trinn-for-trinn-prosessen med å inokulere en tømmerstokk med sopp.

 

Trinn 1: Velge type stokk: Det første trinnet er å velge en passende stokk for soppdyrking. Ideelt sett bør tømmerstokken være fersk og kuttet fra et løvtre som eik, lønn eller bjørk. Den bør være minst 10 cm i diameter og en meter lang. Sørg for at stokken er fri for råte og sprekker. En sunn stokk er avgjørende for vellykket soppvekst. Vi anbefaler ikke å bruke gran eller furu!

Trinn 2: Valg av sopp: Når du har valgt tresort, er neste trinn å velge typen sopp du vil dyrke. Det finnes mange forskjellige typer sopp som kan dyrkes på stokker, som for eksempel shiitake, østers og piggsvinsopp. Du kan kjøpe av oss her.

Trinn 3: Klargjøring av stokken: Før du inokulerer stokken med plugger, er det viktig å klargjøre den. Begynn med å bore hull i stokken med  6 mm borr, 15 cm avstand og 2-3 cm dyp. Hullene skal være drillet i rader, med hver rad forskjøvet fra den forrige. Avstanden og dybden på hullene vil avhenge av størrelsen på pluggene du bruker. Vi anbefaler 6 mm treplugger.

Trinn 4: Inokulering av stokken: Når stokken er klargjort, er det på tide å inokulere den med plugger. Sett inn en plugg i hvert hull med en hammer og dyvel. Pass på at pluggen blir skjøvet helt inn i hullet. Når alle hullene er fylt, dekk dem med bivoks for å forsegle dem og beskytte gyten mot insekter og andre skadedyr.         

Trinn 5: Inkubering av stokken: Etter at stokken er inokulert(plugg satt inn og bivoks dekket over), er det på tide å inkubere den. Hold stokken på et skyggefullt og fuktig sted, for eksempel en garasje eller kjeller. Temperaturen skal være mellom 15-22 C. Du kan også dekke stokken med en fuktig strie eller et håndkle for å holde på fuktigheten. Denne prosessen vil ta noen måneder for å kolonisere stokken helt.

Trinn 6: Dyrking av sopp: Når stokken er fullstendig kolonisert med mycel, er den klar til å produsere sopp. For å igangsette frukting, bløtlegg stokken i kaldt vann i 24 timer. Etter bløtlegging, plasser stokken på et skyggefullt sted og dusj den daglig for å holde den fuktig. Sopp vil begynne å vokse om noen uker, og du kan høste dem når de når full størrelse.

Soppdyrking ved inokulering av tømmerstokk er en morsom og enkel måte å dyrke sopp på. Det tar tid og tålmodighet, men belønningen er verdt det. Enten du er en erfaren gartner eller nybegynner, er denne metoden en utmerket måte å komme i gang med soppdyrking på. Følg trinnene ovenfor, og du er på vei til å dyrke fersk og kortreist sopp av ypperste kvalitet!

Tilbake til bloggen