Tips for å lykkes med soppdyrking!

Tips for å lykkes med soppdyrking!

Soppdyrking er veldig enkelt! De fleste av oss har vel dyrket penicilin på ved å la en brødskive bli liggende for lenge på kjøkkenbenken Utfordringen med soppdyrking dukker opp når man har bestemt seg for å dyrke en bestemt type og helst vil unngå disse muggsoppene.

 

Prosessen med å dyrke sopp fra sporer til frukt kan være vanskelig uten riktig utstyr. I vår produksjon har vi en stor hall hvor vi blander substratet og putter det i poser. Deretter pasteuriseres substratet og tas ut i et renrom/lab hvor vi inokulerer substratet med mycel foran en avtrekksbenk (Flow hood). Etter rundt tre uker i inkubasjon, så er disse dyrkeposene klare til frukting i våre dyrkerom. Disse posene selger vi også som dyrkesett, som gjør det veldig enkelt for andre å dyrke hjemme på kjøkkenbenken. Det er flere ulike måter å dyrke frem soppen på og under har vi samlet noen tips for at du skal kunne lykkes med dyrkesettet ditt!

 

Tre tips for å lykkes med å dyrke sopp hjemme!

 

1) Temperatur!

 

Sørg for at det ikke er plassert et sted hvor det er for varmt. Optimalt for de fleste av våre dyrkesett er 15-20 grader, men de fleste tåler noen grader over eller under. Når det er for varmt, for eksempel som følge av direkte sollys, er det fare for at overflaten ved kuttet tørker ut. Dette skaper en skorpe som gjør det vanskelig for soppen å trenge gjennom.

Det følger med en plastpose i dyrkesettet som vi anbefaler å bruke som et "fuktighetstelt". Dette er spesielt viktig dersom man bor i et særlig tørt klima. Bor man et sted på Vestlandet med høy luftfuktighet klarer man seg gjerne uten.

Høy luftfuktighet er spesielt viktig den første uken etter man har laget et kutt i dyrkesettet.

 

Høy temperatur (20-25 grader) gir raskere vekst og en blekere sopp, mens lavere temperaturer (14-18 grader) gir noe treigere vekst, men klare og fine farger!

 

2) Luft! 

 

Etter hvert som soppen begynner å vokse ut av kuttet, er det viktig å gi den masse frisk luft, men pass samtidig på at den ikke tørker ut. Hvis du har brukt et fuktighetstelt, kan du dra det 5-10 cm over kuttet, slik at det er god gjennomstrømming av luft. Luft så mange ganger du orker i løpet av en dag. Et typisk tegn på at det er for lite tilgjengelig luft er at stilken på soppen strekker seg (for å leite etter luft). Soppen er som oss mennesker, dem puster inn oksygen og puster ut CO2. De kan rett og slett bli kvelt dersom de ikke får nok frisk luft.

 

dyrke sopp østers soppkompaniet

dyrke lions mane soppkompaniet

 

3) Lys!

 

Det er mange som tror at sopp trives best i en mørk kjeller, men dette stemmer ikke. Spesielt ikke for soppen vi ønsker å dyrke. De tar gjerne indirekte sollys eller en hvilken som helst lampe i 12-14 timer i døgnet. Har du noen vekstlys liggende, kan dette med fordel brukes for å få store fine hatter.

 

Alle disse variablene spiller inn på hvordan soppen ender opp med å se ut. Sopp er en finurlig skapning som tåler variasjoner i klima, men den endrer utseendet sitt deretter. Derfor er det ikke uvanlig at soppen man dyrker hjemme ser noe annerledes ut enn det man gjerne har sett på bildene våre.

 

Lykke til! 

 

Tilbake til bloggen